Çöpe gideceğine bitkilerinize besin olsunlar!

​Çöpe gideceğine bitkilerinize besin olsunlar!
​Çöpe gideceğine bitkilerinize besin olsunlar!

Özellikle büyük şehirlerde yaşadığımız yeşile özlemi evde renk renk çiçek yetiştirerek geçiştirmeye çalışıyoruz. Bulunduğumuz ortama farklı hava katan bu bitkiler, zaman zaman bizler gibi yorulabiliyor. İşte bitkilerimiz her zaman canlı ve güzel kalsın aynı zamanda da bazı besinler çöpe gitmesin diye sizin için çiçek coşturma yöntemlerini anlatacağım.

Yumurta kabukları

Yumurtanın kendisinde olduğu kadar kabuklarında da kalsiyum, protein ve daha birçok vitamin bulunuyor. Bu sebeple sabahları kırdığınız yumurta kabuklarını çöpe atmak yerine ufalayarak bitkilerinizin toprağına karıştırırsanız çiçekleriniz köklerinden beslenerek daha da canlı olacaktır. Ayrıca bu yöntem sayesinde bir taşla iki kuş vurmuş olacağınızdan böceklerinde bitkinizden uzak durmasını sağlayacaksınız.

Kahve telvesi

Kahvenizi içtiniz geriye kalan posasını tabi ki çöpe atmıyoruz. Nitrojen zengini olan kahve telvesi, başta soğan ve marul olmak üzere birçok bitkinin canlanmasında ve hızlı büyümesinde etkili. İster direkt telveyi serpiştirin isterseniz de sulandırarak çiçeklerinizi bununla sulayın her türlü işe yaracak bir ipucu.

Haşlanmış yumurta suyu

En az yumurta kabuğu kadar etkili olan bir başka yöntem ise haşlanmış yumurta suyu. Tek yapmanız gereken siz afiyetle yumurtanızı yerken bu suyun soğumasını beklemek. Haftada bir iki defa bu haşlama suyuyla bitkilerinizi sularsanız eğer çiçeklerinizin yeni dallar çıkaracağına kısa sürede şahit olacaksınız bizden demesi.

Muz kabuğu

"Ne yani Lokmacığım muz kabuğunu da bitkilere mi kullanacağınız?" Diye sorgulamaya başladığınıza eminim. Ancak muz kabuğunda yer alan fosfor, potasyum ve azot hazır alacağınız çoğu bitki vitaminlerinde bile yok. Üstelik yapımı da çok basit. Bir adet muzun kabuğunu bir bardak suyun içerisinde bir gün bekletin ve o suyu azar azar bitkilerinize pay edin. İşte bitkilerinizi coşturacak formül bu kadar basit.

Tarçın

Listemize bir adet bonus ekleyeyim dedim ve tercihimi tarçından yana kullandım. Bitkilerde mantar oluşumunu engellemeye yardımcı olan tarçın, bu sayede köklerin sorunsuz bir şekilde gelişmesini sağlıyor. Ayrıca bitkilerde oluşan sineklerin de yok olmasında da etkili olan bu tarçını toprağın üzerine serpiştirmeyi unutmayın.